Właściwości prozdrowotne kakao

Dobra Wiedza

Właściwości prozdrowotne kakao

Skład chemiczny ziarna kakaowca determinuje wysoką wartość odżywczą czekolady i proszku kakaowego. Na wartość odżywczą kakao wpływa zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin. W ziarnie kakaowym dominująca jest zawartość tłuszczu.

WIĘCEJ

Właściwości prozdrowotne kakao

Nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa na zdrowie. Jak? O czekoladę zapytałyśmy ekspertkę

Dobra Wiedza

Nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa na zdrowie. Jak? O czekoladę zapytałyśmy ekspertkę

Czekolada przede wszystkim dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Na co jeszcze? Czy czekolada jest zdrowa i na co wpływa w naszym organizmie? Jaką wybrać: czarną czy mleczną? O czekoladę zapytałyśmy dr hab. inż. Agnieszkę Filipiak-Florkiewicz, specjalistkę w zakresie technologii żywności i żywienia.

WIĘCEJ

Nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa na zdrowie. Jak? O czekoladę zapytałyśmy ekspertkę

Orzeźwiająca mięta

Dobra Wiedza

Orzeźwiająca mięta

Mięta to niezwykle popularna roślina, używana niemal w każdym gospodarstwie domowym. Znana była już starożytnym Grekom, Rzymianom czy Persom, którzy cenili jej lecznicze właściwości. Mięta skutecznie łagodzi dolegliwości żołądkowe, poprawia trawienie i orzeźwia. Możemy ją kupić niemal w każdym sklepie, czy to pod postacią herbaty w torebkach, świeżego zioła w doniczce, płynnego aromatu spożywczego czy eterycznego olejku.

WIĘCEJ

Orzeźwiająca mięta

Jak czytać etykiety?

Dobra Wiedza

Jak czytać etykiety?

Etykieta produktu to podstawowe i najważniejsze źródło wiedzy o produkcie dla konsumenta. Prawidłowo skonstruowana etykieta powinna zawierać przede wszystkim katalog informacji obowiązkowych przewidzianych w przepisach prawa żywnościowego. Do tego etykieta powinna być łatwo dostępna, czytelna i przejrzysta. Czytanie etykiety nie powinno sprawić trudności przeciętnemu konsumentowi.

WIĘCEJ

Jak czytać etykiety?

Właściwości orzeszków i oleju arachidowego

Dobra Wiedza

Właściwości orzeszków i oleju arachidowego

Powszechnie uważa się, że orzeszki ziemne (Arachis hypogaea L.) pochodzą z Brazylii. Jednak pierwsze wzmianki o nich pojawiały się już w 950 r p.n.e. w Afryce. Z botanicznego punktu widzenia orzeszki arachidowe należą do nasion roślin strączkowych i jak wszystkie należące do tej rodziny rośliny, charakteryzują się wysoką zawartością białka. Warto jednak wiedzieć, że arachidy zostały nazwane orzechami ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, która jest typowa dla tej grupy.

WIĘCEJ

Właściwości orzeszków i oleju arachidowego

Wartość żywieniowa słodyczy

Dobra Wiedza

Wartość żywieniowa słodyczy

Słodycze są produktami o znacznej popularności wśród konsumentów – przede wszystkim ze względu na atrakcyjne cechy sensoryczne. Dla wielu osób stanowią przekąskę dostarczającą pozytywnych wrażeń i znacznej ilości energii. Nie bez znaczenia jest też ich duża trwałość.

WIĘCEJ

Wartość żywieniowa słodyczy

Czekolada z białym nalotem – co to za proces?

Dobra Wiedza

Czekolada z białym nalotem – co to za proces?

Czasami zdarza się, że stykamy się z czekoladą lub wyrobami czekoladowymi, które pokryte są szarym, niepokojącym nalotem. Wygląda to bardzo nieapetycznie, ale najważniejsze pytanie brzmi: co to jest i czy jest to bezpieczne?

WIĘCEJ

Czekolada z białym nalotem – co to za proces?

Substancje słodzące, które nie powodują próchnicy zębów

Dobra Wiedza

Substancje słodzące, które nie powodują próchnicy zębów

Alkohole poliwodorotlenowe (polialkohole/poliole) są naturalnymi zamiennikami cukru, jak również dodatkami do żywności. Stosowane są często w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi celem zwiększenia efektu słodzącego produktów spożywczych. Do polioli zaliczane są takie alkohole jak: erytrytol, ksylitol, sorbitol, laktitol, maltitol, mannitol czy izomalt.

WIĘCEJ

Substancje słodzące, które nie powodują próchnicy zębów

Co zawiera dobra czekolada?

Dobra Wiedza

Co zawiera dobra czekolada?

Dobra czekolada to nie tylko taka, która nam smakuje. Dobra czekolada powinna zawierać kilka, najwyższej jakości składników.

WIĘCEJ

Co zawiera dobra czekolada?







Proszę obrócić telefon