Dobra Wiedza

Orzeźwiająca mięta

Mięta to niezwykle popularna roślina, używana niemal w każdym gospodarstwie domowym.

Znana była już starożytnym Grekom, Rzymianom czy Persom, którzy cenili jej lecznicze właściwości. Mięta skutecznie łagodzi dolegliwości żołądkowe, poprawia trawienie
i orzeźwia. Możemy ją kupić niemal w każdym sklepie, czy to pod postacią herbaty
w torebkach, świeżego zioła w doniczce, płynnego aromatu spożywczego czy eterycznego olejku.

W Polsce do najbardziej znanych odmian mięty należą:

  • Mięta pieprzowa (zwana również miętą lekarską), której liście pokryte są delikatnymi włoskami – obok rumianku i kopru włoskiego, to jedno z najpopularniejszych ziół w domowych apteczkach;
  • Mięta okrągłolistna o gładkich, jasnozielonych liściach – używana w kuchni jako przyprawa;
  • Dziko rosnąca mięta polna, o czerwonych lub bordowych łodygach, którą można spotkać na łąkach w całej Polsce.


Obecnie mięta uprawiana jest prawie na całym świecie: w Europie, Ameryce Północnej oraz Południowej, a także Azji i Afryce, a zapotrzebowanie na nią nie słabnie – stosuje się ją na przemysłową skalę, do wyrobu pożywienia, leków czy kosmetyków.

Warto dowiedzieć się więcej o właściwościach tej ciekawej rośliny leczniczej.


Składniki odżywcze w mięcie

W 100 g mięty znajdziemy aż 8 g błonnika (32% zalecanego dziennego spożycia), 569 mg potasu (12% zalecanego dziennego spożycia), 243 mg wapnia (24% zalecanego dziennego spożycia), 80 mg magnezu (26% zalecanego dziennego spożycia), 31 mg sodu (2% zalecanego dziennego spożycia), 5,1 mg żelaza (28% zalecanego dziennego spożycia), 0,1 mg witaminy B6 (10% zalecanego dziennego spożycia) oraz kwas askorbinowy 31,8 mg (40% zalecanego dziennego spożycia).


Właściwości lecznicze mięty

Korzystny wpływ mięty na nasze zdrowie znany jest od wieków. W medycynie ludowej wykorzystywane są głównie liście tej rośliny oraz przygotowany jest z niej olejek miętowy. Olejek miętowy to rodzaj olejku eterycznego, w którego skład wchodzą mentol, kwas askorbinowy, karoten, rutyna, garbniki, witamina A i C oraz przeciwutleniacze (flawonoidy oraz kwasy fenolowe). Dzięki tym składnikom ma właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i łagodzące ból. Skutecznie pomaga zwalczać objawy przeziębienia, działając korzystnie na drogi oddechowe – rozrzedza śluz, pomaga w leczeniu kataru i mokrego kaszlu. Mięta pita regularnie skutecznie zwalcza nieprzyjemny zapach w ustach, pomoże także w leczeniu zapaleń w jamie ustnej. W przypadku cery trądzikowej warto przemywać twarz właśnie naparem z mięty. Ponadto mięta pobudza wytwarzanie żółci, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, usprawniając pracę jelit, żołądka i wątroby, a także ułatwia trawienie, jednocześnie poprawiając apetyt. Mięta znana jest także ze swoich właściwości uspokajających – koi nerwy, wycisza, a jej zapach działa uspokajająco. Ułatwia także zasypianie, wpływa pozytywnie na nerwobóle, wesprze nas również w walce z codziennym stresem.


Mięta w kosmetyce

Chociaż mięta kojarzona jest przede wszystkim jako surowiec lekarski, stosowana jest z powodzeniem w przemyśle kosmetycznym.

Mentol obecny w mięcie wykazuje właściwości odświeżające i dlatego stał się głównym składnikiem past do zębów i płynów do płukania ust. Co ciekawe, stosowany na skórę wpływa na działanie jej receptorów, poprawiając mikrokrążenie i wywołując nie tylko wrażenie odświeżenia, ale także przyjemnego chłodu. Dlatego wiele kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry po goleniu czy opalaniu, żelów do mycia ciała, balsamów czy preparatów antycellulitowych zawiera ten cenny składnik. Dodatkowo mentol posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybicze, stąd jego obecność zwłaszcza w preparatach do pielęgnacji stóp.

W domowym zaciszu warto przygotować sobie kąpiel z wywarem z liści mięty po ciężkim
i stresującym dniu w pracy. Taka kąpiel pozwoli nam wyciszyć się, uspokoi nerwy, wpłynie także kojąco na naszą skórę. Wystarczy tylko zalać garść liści mięty wrzątkiem, chwilę zaparzać i przygotowany wywar wlać do wanny.


Mięta - źródło dobrego orzeźwienia

Dzięki swoim orzeźwiającym właściwościom mięta jest popularnym składnikiem herbat, lemoniad i drinków. Sprawdza się także jako przyprawa, ponieważ nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Stosowana jest głównie jako dodatek do owocowych sałatek, deserów czy wypieków, ale także do przyprawiania mięs, zwłaszcza w postaci pasty na bazie świeżych liści. Olejek miętowy odpowiada także za niezwykle intensywny smak Pastylek Miętowych Wawel w czekoladzie deserowej.


W Anglii od dawna mięta jest bardzo popularną i cenioną przyprawą. To główny składnik tradycyjnego pikantnego sosu serwowanego do jagnięciny lub świątecznego puddingu Yorkshire, serwowanego z chrzanem i  pieczoną wołowiną. Z kolei kraje arabskie słyną z tradycji przygotowywania słodkiego napoju, przyrządzonego z cukru i świeżych liści mięty, który nie tylko wspaniale orzeźwia, ale także skutecznie gasi pragnienie.

Są takie połączenia, które są sprawdzone, ponadczasowe i po prostu pyszne w swej prostocie. Do takich połączeń należą świeże truskawki ze śmietaną, czy aromatyczna mięta z gorzką czekoladą.

Orzeźwiająca mięta świetnie współgra z wyrafinowanymi nutami gorzkiej czekolady, wydobywając głębię jej smaku. Po raz pierwszy czekolada z miętą na masową skalę została wyprodukowana w XIX wieku, ale połączenie to znane było już od przeszło dwóch wieków, kiedy to czekoladowy napój zaczynał stawać się popularny na starym kontynencie. Europejczycy zwykli pić zmieszane ziarna kakaowca z przyprawami i ziołami, takimi jak cynamon czy właśnie mięta. W ten sposób pozbawiali napój goryczy.

Kakaowo-miętowe połączenie najbardziej popularne jest w krajach anglosaskich, gdzie mięta dodawana jest do wielu deserów i wypieków czekoladowych, a w Stanach Zjednoczonych dzień 19 lutego obchodzony jest jako … dzień Czekolady z Miętą!


Dobre przepisy z miętą

Najlepsze przepisy to te, które nie zawierają wielu składników i są proste w przygotowaniu. Wyrazisty smak mięty sprawia, że w kuchni, nie potrzebuje ona licznego towarzystwa.

Orzeźwiająca lemoniada – ochłodzi i pomoże pozbyć się toksyn z organizmu

Składniki:

  • 1,5 l wody mineralnej (najlepiej niegazowanej)
  • 1-2 cytryny
  • kawałek zielonego ogórka
  • garść świeżej mięty (około 20 – 25 listków)
  • 10-15 kostek lodu


Wykonanie:

  1. Cytryny sparz gorącą wodą. Następnie jedną pokrój na plasterki i wrzuć do szklanego dzbanka. Z drugiej cytryny wyciśnij sok (uważaj na pestki!) i również wlej do dzbanka.
  2. Kawałek ogórka pokroj na grube plastry i dodaj do dzbanka.
  3. Dorzuć umyte listki mięty.
  4. Całość zalej wodą mineralną.
  5. Na końcu dodaj kostki lodu.
  6. Pij małymi łyczkami, rozkoszując się leniwym popołudniem

 

Miętowa herbata – przyspieszy trawienie

Składniki:

  • świeża lub suszona mięta
  • wrzątek


Wykonanie:

  1. Aby przygotować pyszną herbatę, wystarczy zalać liście mięty wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-10 minut.
  2. Pij małymi łykami, po przestudzeniu, ale jeszcze gorącą.

W okresie przeziębień, po przestygnięciu naparu, warto dodać do niego kilka plasterków świeżego imbiru, cytrynę, szczyptę cynamonu oraz miód. Taki napój to prawdziwe antidotum na wszelkie przeziębienia!

 

Lekki letni deser – na upalne dni

Składniki:

  • 5-7 listków świeżej mięty
  • łyżka soku z limonki
  • pół świeżego melona
  • ¼ tabliczki czekolady Gorzkiej 70% Wawel


Wykonanie:

  1. Pokrój obranego melona w duże kostki i wsyp je do salaterki.
  2. Posiekaj listki mięty i posyp nimi melona.
  3. Dodaj łyżkę soku z limonki i całość wymieszaj.
  4. Czekoladę zetrzyj na wiórki (na dużych lub małych oczkach tarki do warzyw – według uznania) i posyp nimi sałatkę.
  5. Podawaj od razu.


Smacznego!

 

Czy wiesz, że…

Mięta, według ludowych wierzeń, jest nie tylko dobrym lekarstwem na ból żołądka, ale także na pusty portfel. Listek mięty włożony do portfela skutecznie przyciągnie do nas pieniądze.

Trzymana w domu odpędzi nagromadzoną w nim złą energię, ochroni nas przed chorobami, a także przed zdradą małżeńską – zapewni, że małżonkowie będą zawsze czuć do siebie miętę!












Proszę obrócić telefon