Dobra Wiedza

Wartość żywieniowa słodyczy

Słodycze są produktami o znacznej popularności wśród konsumentów – przede wszystkim ze względu na atrakcyjne cechy sensoryczne. Dla wielu osób stanowią przekąskę dostarczającą pozytywnych wrażeń i znacznej ilości energii. Nie bez znaczenia jest też ich duża trwałość.

 

Spożycie słodyczy w Polsce wynosi około 4 kg/osobę rocznie  i jest znacznie niższe w porównaniu do takich krajów Europy Zachodniej i Północnej jak Wielka Brytania, Francja, Niemcy, Belgia, Norwegia i Szwajcaria, gdzie kształtuje się w przedziale 7-11 kg/osobę/rok. Polscy konsumenci preferują tradycyjne słodycze z naturalnych składników. Interesują się wpływem słodyczy na ich zdrowie. Zwracają uwagę na jakość składników, wartość odżywczą i właściwości zdrowotne wyrobów cukierniczych.

Wartość odżywcza słodyczy jest zróżnicowana i w dużej mierze zależy od rodzaju produktu. Słodycze są skoncentrowanym źródłem węglowodanów (cukrów), a ich wysoką wartość energetyczną determinuje również zawartość tłuszczu. W ostatnich latach podkreśla się rolę aktywności fizycznej w utrzymaniu właściwego bilansu energetycznego organizmu. We wzorcach żywieniowych, opracowanych w postaci piramid zdrowego żywienia, wskazuje się na znaczenie aktywności ruchowej w utracie nadmiaru energii (kalorii) dostarczanej z pożywieniem. U podstaw zalecanych modeli jest systematyczna aktywność fizyczna jako istotny czynnik zapobiegania chorobom dietozależnym.

Walory żywieniowe wyrobów cukierniczych kształtowane są m.in. przez dodatek produktów mlecznych (mleko, śmietanka, tłuszcz mleczny, serwatka), orzechów (orzeszki arachidowe, wiórki kokosowe), owoców, ich przetworów i innych produktów roślinnych (rodzynki, skórka pomarańczowa, soki, przeciery, olejek miętowy). Na szczególną uwagę zasługują wyroby, które zawierają produkty z ziarna kakaowego. Kakao charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i właściwościami prozdrowotnymi. Udział kakao jest najwyższy w czekoladzie gorzkiej i może wynosić nawet 90%.

 

Czekolada jest wartościowym produktem spożywczym. Źródłem energii w czekoladzie jest zarówno tłuszcz, który jest łatwostrawny, jak i węglowodany (cukry). Mimo znacznej zawartości sacharozy wyroby czekoladowe zaliczane są do produktów o średnim indeksie glikemicznym, a czekolada gorzka ma niski indeks glikemiczny.  Czekolada zawiera od kilku do kilkunastu procent białka, jest dobrym źródłem składników mineralnych, a w szczególności potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi i cynku. Zawiera również witaminy: A, E, β-karoten, tiaminę, ryboflawinę, niacynę. W czekoladzie występują związki polifenolowe, które wykazują właściwości prozdrowotne. Czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów, a także proantocyjanidyn. Związki fenolowe działają przeciwutleniająco, wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mają znaczenie w zapobieganiu chorobom nowotworowym, wykazują działanie przeciwzapalne i in.

 Oddzielną, wartościową grupę czekolad stanowią czekolady bez dodatku cukru (mleczna, mleczna z wiórkami kokosowymi, gorzka, gorzka z cząstkami pomarańczowymi) i inne wyroby cukiernicze, np. galaretki, w których sacharozę zastąpiono substancją słodzącą (maltitol).

 

Autor: Prof. zw. dr hab. Władysław Kędzior

UE w Krakowie

Wydział Towaroznawstwa

Katedra Towaroznawstwa Żywności


Literatura

  1.  Czapski J., Górecka D. (red.), Żywność prozdrowotna – składniki i technologia, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2014.
  2. Flaczyk E., Górecka D., Korczak J. (red.),  Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2011.
  3. Gawęcki J., Roszkowski W. (red.), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 200
  4. Kędzior W., Właściwości prozdrowotne kakao, http://www.dobreskladniki.pl.
  5. Kosicka-Gębska M., Spożycie słodyczy a poglądy konsumentów o ich wpływie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, nr 3.
  6. Rynek słodyczy w Polsce, KPMG w Polsce, Edycja 2014, s. 1-78.



Przeczytaj inne artykuły






Proszę obrócić telefon